Hyperventilatie? Ik denk eerder dat ik het aan mijn hart heb…
Hyperventilatie is nog steeds een onderschat probleem. Als mensen met hun klachten naar de huisarts gaan en als diagnose hyperventilatie krijgen zijn ze meestal niet gerustgesteld. En dan worden ze ook nog naar de oefentherapeut gestuurd, terwijl ze naar hun idee naar de cardioloog zouden moeten.
Klachten die bij hyperventilatie horen zijn vaak best eng. Drukkend gevoel op de borst, uitstraling naar de linker arm, tintelingen rond de mond, een knoop in de maag, misselijk, duizelig, paniekerig gevoel. Een hele lijst, en het verkeerde ademhalen staat er niet bij. Men is zich vaak niet bewust van de ademhaling, maar de oorzaak ligt daar wel.
Door teveel en te diep inademen en te weinig uitademen ontstaat er een disbalans in de verhouding zuurstof-koolstofdioxide. Door deze veranderingen stijgt de zuurgraad van het bloed wat de klachten van hyperventilatie veroorzaakt. De verkeerde manier van ademhalen ontstaat vaak bij spanningen en oververmoeidheid. Het kan iedereen overkomen.
Mensen die bij mij komen met hyperventilatie leg ik eerst zoveel mogelijk uit om de nare klachten te verklaren en meer inzicht te krijgen in de werking van het lichaam. Dit geeft al rust. Daarnaast gaan we aan de slag met ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en rationeel emotionele training. Dit laatste betreft het leren van een andere manier van denken. Lichaam en geest is één en hyperventilatie is daar een heel duidelijk voorbeeld van. Oefentherapie kijkt ook altijd naar de mens als geheel en (be)handelt daar ook naar. Met als resultaat meer inzicht en controle en een cliënt die weer stevig met beide benen op de grond staat.
Trackbacks & Pingbacks
[…] rest van dit verhaal kunt u hier vinden Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:Like […]
Reacties zijn gesloten.