Wordt oefentherapie Cesar vergoed?

Voor kinderen tot 18 jaar en voor aandoeningen genoemd op de chronische vergoedingslijst paramedici is er vergoeding uit de basisverzekering. In alle andere gevallen vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Kijkt u zelf in uw polis onder het kopje vergoeding fysiotherapie/oefentherapie. Bij de meeste verzekeringen komt vergoeding voor deze beide therapieën uit hetzelfde potje. Komt u er niet uit neem dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Welke klachten behandelt de oefentherapeut?

U kunt in de praktijk terecht voor klachten aan spieren of gewrichten, ademhalingsproblemen, zwangerschapsklachten aan het bekken of de rug, spanningsklachten, hoofdpijn en natuurlijk houdingsafwijkingen. Kijk eens verder onder wat is oefentherapie?

Wat is het verschil met fysiotherapie?

De fysiotherapeut behandelt over het algemeen lokaal het gebied van de klacht en werkt op de korte termijn. Hij gebruikt hierbij diverse technieken zoals massage, manipulatie en warmte.  Ook kunt u oefeningen krijgen voor spierversterking of conditie. De oefentherapeut geeft alleen oefeningen en kijkt altijd naar het hele lichaam. Het lichaam is één geheel en functioneert in ketens zodat alles invloed heeft op elkaar. De oefeningen die u krijgt zijn bedoeld om de juiste voorwaarden te scheppen voor een goede houding en beweging. De dagelijkse houdingen worden geoefend, getraind en eigen gemaakt. Op deze manier pakt u de oorzaak van vele klachten aan en is er een langdurig resultaat. De behandeling van de oefentherapeut is gericht op het gedrag van mensen. Gedrag wat betreft dagelijkse houdingen, maar ook wat betreft het omgaan met pijn en pijnbeleving.

 

Wat is het verschil tussen psychosomatische oefentherapie en de psycholoog?

Bij psychosomatische oefentherapie wordt er gekeken naar de totale mens, lichaam en geest. Bij de intake wordt er gevraagd naar de mentale en lichamelijke fitheid en het behandelplan wordt ook daarop gericht. Tijdens de behandelingen komen er verschillende interventies aan bod zoals cognitieve gedragstherapie, acceptance en commitment therapie, maar ook ontspanningsoefeningen, houdingstraining of krachttraining.

De psycholoog is dieper geschoold op het mentale vlak en richt de therapie puur op de geest.