Pijn is niet altijd een teken van schade

Pijn, een gevoel dat voor iedereen persoonlijk is. De ene keer kortdurend, maar vaak ook altijd aanwezig. Een moeilijk te onderzoeken iets, omdat het zo subjectief is. Wat de één veel pijn vindt is voor een ander zeer draaglijk. Pijn, het is een onderwerp waar in de loop van de mensheid veel onderzoek naar gedaan is en waar steeds weer nieuwe inzichten over duidelijk worden.

Lange tijd werd er gedacht dat er een oorzaak moet zijn voor pijn. Als iemand met pijnklachten bij een dokter komt dan moet daar een reden voor zijn. Bij acute pijn is dat ook zo. Pijn is een soort alarmbel voor als er iets beschadigt in het lichaam. Bij warmte zorgt het voor een terugtrek reflex, bij een verstuikte enkel zorgt het voor een paar dagen de voet ontzien. Maar bij chronische pijn is dat vaak net even anders.

Er zijn in Nederland veel mensen met chronische pijnklachten. Eén op de vijf mensen heeft last van bijvoorbeeld lage rugpijn, fybromyalgie, arthrose of hoofdpijn . Jaren geleden werden deze mensen onderzocht en als er dan niks gevonden werd moest men er maar mee leren leven. De pijnbeleving werd als iets psychisch gezien. Dankzij recente onderzoeken weten we nu dat de pijn die men voelt echt is. Het pijnsysteem is alleen van slag. De schade die normaal voor een alarmreactie zorgt is allang verdwenen of soms zelfs niet eens geweest. Maar het alarm gaat wel vaak af en dat zorgt voor chronische pijn.

U moet er maar mee leren leven… Dat is wat de oefentherapeut samen met u doet. Een weg vinden in omgaan met de pijn. Nieuwe doelen vormen om de kwaliteit van het leven weer op te vijzelen. Niet meer op zoek gaan naar de oorzaak, maar de aandacht verleggen naar dingen die je wel kunt doen.

Sinds kort is er het netwerk chronische pijn van oefentherapeuten. Alle oefentherapeuten zijn opgeleid om het gedrag op het gebied van houding en beweging te veranderen en in te trainen. De therapeuten aangesloten bij het netwerk zijn daar nog meer in gespecialiseerd en geschoold zodat ze de chronisch pijnpatiënt goed op weg kunnen helpen.