Hoofdpijn bij kinderen, wat kan je eraan doen?
Regelmatig komen er kinderen bij mij in de praktijk met hoofdpijn. Soms in combinatie met migraine, soms met duidelijke houdingsafwijking, maar bijna altijd met verhoogde spierspanning in het nek- schoudergebied.
Hoofdpijn kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. De bekende spierspanningshoofdpijn komt het meest voor. De klachten die dan genoemd worden zijn divers. Drukkende pijn bij het voorhoofd en/of de slapen, wisselend van intensiteit, soms meer soms minder last, strak gevoel om het hoofd, stijf in de nek. Het kan allemaal een voorbeeld zijn van deze vorm van hoofdpijn.
Meestal is de oorzaak houdingsgerelateerd. Omdat kinderen veel zitten op school ontstaat er wel eens wat wij noemen een inactieve houding. Het kind zit dan onderuit gezakt op de stoel of met het hoofd hangend voorover. Hierdoor ontstaan teveel spierspanningen in de nek- en schouderspieren wat hoofdpijn kan veroorzaken. Bij de zogenaamde scolioses komt ook wel hoofdpijn voor door de disbalans die in het lichaam is ontstaan.
Ik zie in de praktijk ook veel kinderen met hoofdpijn door teveel geestelijke spanning. Een kind legt voor zichzelf bijvoorbeeld de lat te hoog op school, of wordt gepest in de klas. Daardoor ontstaat er ook een verhoogde spanning in het hele lichaam en vaak zie je dan een versnelde, hoge ademhaling erbij. De behandeling richt zich dan op houding, maar ook op ontspanning.
Bij migraine is er vaak ook een vorm van spierspanningshoofdpijn bij aanwezig. Door ontspanning van de schouderspieren zie je dan vaak verlichting van de klachten en afname van de migraine aanvallen. Zo krijgt het kind toch meer controle over de klachten en het eigen lichaam.
Benieuwd of oefentherapie ook iets is voor uw kind met hoofdpijn? Maak gerust een afspraak en tijdens de intake kan al worden gezien of het wel of niet een geschikte therapie is.