Waarom preventie zo belangrijk is
Preventie, een woord dat je steeds vaker tegenkomt. Het aloude gezegde voorkomen is beter dan genezen hoor je steeds vaker in de gezondheidszorg. En met reden. Preventief werken behoedt mensen voor pijn, voor uitval tijdens het werkproces, voor verergering van problemen en voor onnodige kosten. Je stopt met roken om hart- en vaatziekten te voorkomen, je volgt een dieet om diabetes te voorkomen, maar hoe voorkom je rug- of nekklachten?
De oefentherapeut werkt al jaren preventief. Als mensen bij me in de praktijk komen met bepaalde klachten leer ik ze oefeningen om de pijn te doen verdwijnen en trainen we de juiste houding in zodat de klachten ook niet meer terugkomen. Door het lichaam op de meest ideale manier te leren belasten voorkom je problemen in de toekomst.
Met een werkplekadvies doe je ook aan preventie. Door de werkplek zo goed mogelijk op de persoon af te stellen en die persoon zelf te leren welke houding hier het best bij past, zorg ik dat de kans op lichamelijke klachten aanzienlijk verminderd. En zo ook de kans op ziekteverzuim.
Preventie is dus ook voor de werkgever een aantrekkelijk iets. Ziekteverzuim kost al gauw 150 tot 200 euro per dag. Een werkplekadvies kost éénmalig 40 euro per persoon. Iemand die geleerd heeft het lichaam zo goed mogelijk te gebruiken heeft meer energie over voor andere dingen en is dus productiever.
Preventie van lichamelijke klachten middels houding- en bewegingsadvies, ook daarom dus de oefentherapeut.